Vakmajom


A legjobb mondat a hétrõl:

Bővebben...

Global macro


A globális, makro-alapú befektetési megközelítés azt jelenti, hogy nagy, nemzetközi gazdaság(politika)i-tõkepiaci trendeket próbálunk keresni, és lehetõleg még korán felismerni. Ezzel kapcsolatban sokan panaszkodnak, hogy túlságosan felgyorsult a világ, meg a jegybankok/gazdaságpolitikusok bekavarnak, és nem lehet már alkalmazni, de mi sem áll távolabb a valóságtól. Elég csak ránéznünk az amerikai tõzsde elmúlt 5-6 éves szárnyalására, és a tõzsdei boom minden alapvetõ hozzávalóját láthattuk végig (persze nyilván aratás után okos a paraszt).

Bővebben...

A nap ábrája


A lengyel tőkepiacra érkező flow 1997-2014 között

20150123 Net flows poland
forrás: Citi Research

ECB QE: Placebo, de minek?


Havi 60 milliárd euró, azaz éves 720 milliárdnyi pénzügyi eszközt, fõleg államkötvényeket fog megvásárolni az Európai Központi Bank, tehát a legortodoxabb jegybank is egyre durvábban rálép a pénznyomtatás veszélyes útjára. A nagy kérdés persze: minek?

Bővebben...

Mire számítanak a guruk 2015-ben?


0115 Janus Capital foto

 

 

Az óév végén, illetve az új év elején mindig megkérdezik a milliárdos befektetőket, mi a véleményük a piacokról. Összeszedtük, mit várnak 2015-től az olyan nevek, mint Bill Gross, Mark Mobius, David Tepper vagy Jeffrey Gundlach.


Bővebben...

Nincs defláció, mint ahogy infláció sincs


christoph weilA németek elengedik a görög adósságok egy részét, a görög adósságállomány nagy hányadánál kitolják a fizetési határidőt. Ezt borítékolja a nekünk adott interjúban a Commerzbank vezető közgazdásza, Christoph Weil. Hozzáteszi: politikai öngyilkosság lenne a kormányzó német elit részéről, ha hagynák, hogy Görögország távozzon az euróövezetből, de – szerinte – ennek amúgy sem lenne nagy valószínűsége. Az interjúalany megértést tanúsít a svájci jegybank vihart kavart döntése iránt, szerinte ugyanis a berni döntéshozók végül sokkalta nagyobb várható piaci-, gazdasági-, pénzügyi viharok elől fogták ki a vitorlát – még időben. A svájci döntés nyomán mindenesetre lelepleződött, mennyire képlékeny, bizonytalan helyzetben leledzik az euró, hiszen nem csak a frankkal, a dollárral szemben, hanem az égvilágon minden más vezető, mérvadó devizával szemben gyengült az európai közös pénz. Az EKB újabb várható nagy mennyiségi könnyítési programját a Commerzbank vezető közgazdásza nem tartja kellőképpen indokoltnak, ezt is kifejti az alábbi interjúban, mint ahogy azt is, hogy a maga részéről nem lát deflációs veszélyt az euróövezetben.


Bővebben...

Tartósan alacsony olajárak?


Vajon tartósan alacsonyak maradnak-e az olajárak? Nem.

Bővebben...

Elképzelni az elképzelhetetlent


A piacokon mindig vannak korábban elképzelhetetlen nagyságú és irányú mozgások. Olyanok, amelyre nem lehet felkészülni, amely egyik kockázatkezelési modellbe semiillenek bele, és amelyek során jellemzõen brókercégek és gyakran bankok tucatjai mennek tönkre. Ez nem új dolog, évszázadok óta tígy van. Amikor a Holland Kelet-India Társaság bekerítette a bors-piacot, amikor Jay Gould megpróbálta felmanipulálni az aranypiacot (1869), amikor 1931-ben összeomlott a Creditanstalt, magával rántva Közép-Európát, akkor is ez történt, hogy néhány kevésbé ismert esetet említsek. Vagy a modernebb eseményekbõl: 1987-ben egy nap alatt 22%-ot szakadt a Dow Jones Index, a határidõs piac szétesett, és sok százalékkal az azonnali alatt volt, az opciókba árazott volatilitás (VIX) pedig 100% fölé ugrott. 1998-ban Magyarországon 500 pont volt a letéti követelmény a BUX index határidõs kontraktusokra, de volt egy nap amikor az elõzõ záróárhoz képest 1500 (!!!) ponttal nyitott lejjebb az index - ezt nyilván senki sem tudta kezelni. 2001 szeptemberében napokig nem nyitott ki az NYSE, nem volt tõzsde Amerikában. 2008-ban a vállalati kötvények piaca fagyott be úgy, hogy pár nap alatt még a legjobb kibocsátók papírjai is töredékükre estek. Lesz ilyen a jövõben is, egészen biztos: a svájci frank esete nem kivételes volt.

Bővebben...

Lesznek még vesztesei a svájci jegybank döntésének


thelegrahp photo PA

Forrás: The Telegraph Fotó: PA

A fotóra Veermedve hívta fel a figyelmünket.


Még Svájc


Gondolkodtam a svájciakról, és arra jutottam, hogy ilyen dilettáns döntést ilyen borzasztóan kivitelezve még az afgán jegybank sem követne el. Nyilvánvalóan tudhatták a jegybankárok, hogy gigantikus spekulatív pozíciók vannak nyitva, és ha elengedik a gátat, akkor ezek egymás hegyén-hátán fognak stoppolni. Az is nyilvánvaló, hogy azt gondolták, hogy majd a 0,75%-os negatív kamat ellensúlyozza a gát eltörlését. Az elgondolás is eleve rossz volt, és ezt szerintem 10-bõl 9 piaci szereplõ elõre meg tudta volna mondani nekik, viszont egyértelmû, hogy piacközeli, gyakorlati ember nem volt a döntés közelében, mert akkor ez nem így zajlik le. A kivitelezés egyenesen katasztrofális volt.

Bővebben...

Ahol a svájci jegybanki elefánt dübörög, ott fű nem terem


switzerland-s-centralMinden idők egyik legelhibázottabb jegybanki döntése

Ritka alkalom, hogy az ember pozíció nélkül is elhűlve és hihetetlenkedve mered a tőzsdei monitorra. A tegnap délelőtt ilyen volt, amikor a svájci jegybank egy nagyvonalú „mozdulattal”eltörölte a frank erősödésének gátját jelentő 1,2 EUR/CHF limit megvédését. Ez olyan lépés volt, ami leginkább egy régen lezárt völgyzáró gát ledöntésére emlékeztet, amely mögött békésen piknikeznek a kirándulók és legelésznek a tehenek.


Bővebben...

Hajtsunk rá az európai részvényekre!


alan zlatar1. Japán, 2. Európa, 3. Amerika.
Ez a rangsor az egyre inkább részvényekben is „utazó” patinás svájci vagyonkezelőnél, a Vontobelnél.
A világ nagy, előkelő intézményi és magánbefektetőiből összetevődő klientúrát magáénak tudó cég vezető stratégája, Alan Zlatar azt mondta az alábbi interjúban, hogy szerintük igenis beindul egy tartósnak ígérkező európai gazdasági növekedés. E tekintetben nem válik zavaró tényezővé az orosz kihívás, ugyanakkor kimondottan segítő faktor az alacsony olajár, illetve a gyenge és gyengén maradó euró, valamint az európai emberek fellendülőben lévő fogyasztási kedve. Beindulni látszanak a beruházások – szerte az euróövezetben.


Bővebben...

Svájci frank boom (a fejbe)


Svájc hagyományosan menedéknek számít, devizájuk pedig menedékdeviza. Amikor baj van, ide szokták megtakarításaikat menekíteni az afrikai diktátorok, orosz oligarchák, és magyar milliárdosok. És még sokan mások. Mindemellett Svájc jelentõs külkereskedelmi mérleg többlettel is rendelkezik, és a korábban felvett sok-sok svájci hitelt is fizetik vissza az emberek a világ minden táján. E három erõ eredõjeként a svájci frank évek óta felértékelõdési nyomás alatt volt. Ennek egy idõ után a jegybank megpróbált ellenállni, és bejelentette, hogy nem engedi az euró-svájci frank árfolyamot 1,20 alá (nyilván az alacsonyabb érték erõsebb svájci frankot jelent). Nemrég még mínuszba is vitte a kamatszintet, hogy eltántorítsa Svájctól a bejövõ pénzeket - mivel nyilván a túl erõs deviza nekik sem érdekük - de hiába. Csak ömlött-ömlött a pénz a menedékdevizába, és a svájci jegybankároknak kezdett elege lenni. Ráadásul emellett az elmúlt hónapokban már jól látszott, hogy a világ összes rövidtávú spekulánsa folyamatosan rájátszott az 1,20-as árfolyamküszöbre: mivel azt gondolták, hogy a jegybank úgyis megtartja ezt a szintet (ezt egyébként kb. hetente meg is ígérték), nyugodtan vehetnek eurót svájci frank ellen 1,20 közelében, hiszen veszteségre nincs esély, ha meg valamiért felmenne az árfolyam, akkor keresnek. Ingyen pénz. 

Bővebben...

Néhány szubjektív gondolat a Platina Pí Alap tavalyi évéről, kilátások és a német kisbefektető dilemmája


 DSC1310 Szabo Laszlo Hercegfalvi Zoltan foto
Az előző év 20%-os hozama után a 2014-es év nem csúcseredményekkel írta be magát a Platina Pí Alap életébe, így ha már csak kevés pénzt kerestünk befektetési jegyeinkkel (a többes szám indokolt, hiszen megtakarításaimnak jelentős részét én is az alapban tartom), nézzük meg, mit lehetett volna jobban csinálni!


Bővebben...

Galántai János, a Pek-Snack látványpékség-hálózat ügyvezetője


Galántai János portré1998-ban indította el fagyasztott pékáru gyártó vállalkozását a Somogy megyei Igalban. 2010-ben szakított korábbi partnerével és Pek-Snack néven önálló hálózatot épített fel. A Pek-Snack igali üzeme jelenleg több mint ezernégyszáz magyarországi és négyszáz horvátországi franchise partnerét látja el fagyasztott pékáruval. Ezen kívül 7 országba exportálják termékeiket. A vállalat több mint 210 főt foglalkoztat. 2014. évi árbevétele meghaladta a 3,3 milliárd forintot, ami a négy évvel korábbihoz képest 47 százalékos növekedés. Galántai János 61 éves, nős, két felnőtt gyermeke és egy unokája van. 1979 óta él Igalban, bár 5 éve már Kaposváron lakik. 1989-ig pedagógusként dolgozott. Egykori tanítványai közül többen ma is a Pek-Snacknél dolgoznak.


Bővebben...

Érdekeltté tesszük Európát, hogy Görögország felemelkedjen


yanis varoufakisA hó végi görögországi választások nagy esélyese, a baloldali Sziriza párt képviselőjelöltje, a görög sajtó szerint az új kormány valószínűsíthető gazdasági minisztere közli az Alapblog.hu-val, hogy hazája – hatalomra kerülésük esetén – nem jelent be államcsődöt, nem kér adósság-átütemezést, nem követeli a kapott IMF- és EKB-kölcsönök után fizetendő kamatok szintjének csökkentését. Az eddig vezető amerikai és európai egyetemek professzoraként és gazdasági agytrösztök stratégájaként ismert Yanis Varoufakis egyértelműsíti a nekünk adott interjúban, hogy szó sem lehet Görögországnak az euróövezetből való kilépéséről vagy kiléptetéséről. A Szirizát egyértelműen Európa- és euró-párti, ugyanakkor klasszikus baloldali politikai erőként mutatja be.


Bővebben...

Olajár – nem konspiráció, nem politika


DentonCinquegrana-2015-webAz év második felére akár 70 dolláros hordónkénti átlagárat prognosztizál az olaj világpiacán a New Jersey székhelyű legautentikusabbnak tekintett (olaj)ár- és értékelemző tanácsadó műhely, az Oil Price Information Service (OPIS) vezető elemzője. Denton Cinquegrana az Alapblog.hu-nak adott interjúban értelmetlennek nevezi azok okoskodását, akik az utóbbi hónapok fejleményei mögött konspirációt szimatolnak. Az OPIS meghatározó jelentőséget annak ad, hogy az Egyesült Államok nettó olajexportőrré, a világ harmadik legnagyobb olajtermelőjévé vált, és hogy bekövetkezett a palagáz- és palaolaj-forradalom. A következő néhány hónapban még látni fogjuk, hogy néhol a nyersolaj hordónkénti ára negyven dollárra esik, de nyár körül beindul az emelkedés. Ez azonban semmiképpen sem fog elvezetni a fél évvel ezelőtti százdolláros tartományig.


Bővebben...

Görög para


Ismét elõbukkant a görög para, a választást várhatóan megnyerõ szélbal alakulat, a Sziriza elkergetné az EU-IMF csapatot, és újratárgyalná a hiteleket. Reális ez? Szerintem nem.

Bővebben...

A jó defláció


Úgy tûnik a piacok eléggé be vannak ijedve Európa miatt. Esik az euró, esnek a német kötvényhozamok, gyengülnek az EU-periféria devizái (PLN, HUF), és naponta veri valaki az asztalt, hogy mostmáraztánvégre tényleg csináljon valamit az ECB. Szerintem ez mind túlzás.

Bővebben...

Kengurububorék


Amikor tizenévesen a HVG-t olvasgattam a 80-as évek végén, volt egy lista a világ 10 legnagyobb bankjáról, máig emlékszem rá. Csodálkozva olvasgattam a cikket, de akkor még nem tudtam mi a jelentõsége, csak nem értettem, hogyan lehetséges.

Bővebben...

Petrodollár


A petrodollár fogalom a 70-es, 80-as évek terméke. Az addig elmaradott sivatagi királyságok hirtelen elképesztõ gazdagságra tettek szert, mivel a dollár árfolyama az 1970-es 3 dollárról 10 évvel késõbb 30 dollárra emelkedett. Az OPEC fénykora volt ez. Az olajbevételekbõl képzõdött hatalmas dollármennyiséget pedig képtelenség volt elkölteni Bentley-kre, és palotákra, (pedig próbálták :) egy jelentõs részébõl pénzügyi megtakarítás vált. Az olajmonarchiák helyet kerestek pénzüknek, és az így a világra áradó dollárlikviditást nevezték el petrodollároknak. A 70-es években az így képzõdõ pénzek jelentõs része a nagy amerikai bankok közvetítésével hitellé konvertálódott, amelyet kedvezõ, alacsony kamatszint mellett elsõsorban fejlõdõ országok vettek fel (Latam, de pl. Magyarország is), és jellemzõen nem feljõdésre, hanem fogyasztásra fordították.


Bővebben...